Project Description

The Green Room at Coin Street, South Bank

Works included using a glulam timber frame, columns from granite setts and a polished concrete floor, the building exposes and makes features of its structural elements.  Views and natural daylight are maximised with sections opening onto the terrace.

An exciting new café/restaurant situated on a prominent site on London’s South Bank.

The 3,250ft² new build single storey development seats 112 internally and a further 52 during summer months on a covered external terrace.

The kitchen includes full hot food preparation and cooking facilities. Using a glulam timber frame, columns from granite setts and a polished concrete floor, the building exposes and makes features of its structural elements.

To maximise views and natural daylight, the two main facades are fully glazed with sections opening onto the terrace.

Client: Coin Street Community Builders

Procurement: Single State Design & Build

Architect: Ben Barfield-Marks

Services: Arup

Structure: Arup

Partners view

“Exigere created a working methodology that ensured competitive tendering to supply performance based best practice. Our excellent experience will ensure a long term relationship.”
Niall Aitken, Partner

Clients view

“The insights that Exigere brought to our architecture and engineering firm have been priceless. They’ve served as a strategic advisor, conducting cost-saving operational reviews adding tremendous value to our firm.”
Bill Jones, BDO Architects

Did you know?

London Wall was the defensive wall first built by the Romans around Londinium, their strategically important port town on the River Thames in what is now the United Kingdom, and subsequently maintained until the 18th century.